Indien

När jag vinkade adjö från Rajah Acres visste jag att detta var rätt plats och rätt samarbetspartner för min utbildning! För mig är detta en optimal hälsovistelse, med erfarenheter att ta med sig hem till vardagen.

Raya Ayurvedic Hospitals, Indien

Rajah Ayurvedic Hospitals, Indien

Vedic öppnade sina dörrar för första gången i augusti 2008. En treårig Akupunkturutbildning med med Ayurvedisk inriktning. Tidigt hade jag en förhoppning om att skolans studieresa och avslutande praktik skulle förläggas till Indien. Och ofta, när det är rätt, kommer förr eller senare möjligheterna en till mötes nästan som av sig själv. Här gick jag på känsla och bokade en resa till Cochin, Kerala. Jag blev inte besviken.

Utifrån den Traditionella Kinesiska Medicinen (TCM) fanns allt här, plus lite till. Då menar jag inte att den på Rajah används i sin helhet. Akupunkturen integreras snarare med alla de övriga delarna i den ayurvediska medicinen och det mötet blir kraftfullt.

Vid ankomsten görs en undersökning på ayurvediskt vis med en fullkomlig anamnes, dvs sjukdomshistoria som innefattar alla dina vanor. Sovvanor, matvanor och toalettvanor. Därefter får du en behandlingsplan som innefattar ayurvedisk massage vid två tillfällen per dag. Vid de tillfällena får jag behandling av två eller tre terapeuter med stor närvaro och lyhördhet. Under varje behandling går läkarna “rond” och de stämmer av hur du mår.

Hospitalet har sin egen fabrik där de ayurvediska medicinerna framställs. Mycket imponerande. Medicineringen började kl 6.00 på morgonen och fortsatte till lunch middag och kväll beroende på den aktuella obalansen. Den Traditionella Kinesiska medicinens motsvarighet är örtmedicinerna.

Yogaträning! En timme varje dag. Vid regn var vi inomhus i den vackra yogashalan, men oftast tränade vi utomhus!! Platsen var vald med omsorg och tillförde yogastunden en känsla av natur i överflöd. Den Kinesiska medicinens motsvarighet är tai chi eller qi gong.

Måltiderna är anpassade till just din obalans. Tänk, varje måltid eller mellanmål är lagad just för dig, för att du ska må så bra som möjligt. Ja, allt görs för att jag ska växa i självinsikt både fysiskt, mentalt och andligt.

Jag upplevde en mycket stor ödmjukhet i detta att ta hand om och vägleda oss västerlänningar som kanske inte alltid har handlat på samma sätt själva.

Sist men inte minst får jag akupunktur som stöttar den övriga behandlingen. Det är inte alla ayurvediska behandlingsställen som har akupunktur. Faktum var att när jag sökte ett alternativ var det så svårt att hitta ett att jag började tvivla på om det fanns något överhuvudtaget. Detta gör att Rajah Ayurveda Hospital växer ytterligare i mina ögon. Kinesisk Medicin har också sitt kosttänk, men mig veterligen finns inte alla de olika behandlingsdelarna samlade på ett och samma ställe. En plats där du kan stanna och övernatta i flera veckor.

För mig är detta en optimal hälsovistelse med erfarenheter att ta med sig hem till vardagen. Lärdomar och pusselbitar jag behöver för att utvecklas vidare. Det kan vara ett möte eller en djupare förståelse för mina behov.

Ayurveda och Traditionell Kinesisk Medicin är mänsklighetens mest ursprungliga och bäst utvecklade naturliga helande traditioner. Anledningen till att jag vill föra in Ayurvedisk kunskap på en akupunkturutbildning är att den ayurvediska filosofin får mig att ännu klarare förstå den Kinesiska Medicinens storhet.

One Response to Indien

  1. Casin says:

    Låter roligt!
    Önskade att man själv hade modet att göra någonting likande!
    Bra jobbat :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>